Další zpráva ze Žiliny

21.04.2013 22:16

…tak nějak vůbec „nestíháme…!!“

chodíme se pravidelně stravovat po ránu do menzy, poté sraz na autobus, cesta do školy, pak přednášky našich „květinek“ a také zároveň přednášky výuky U3V Žilinské university, mezitím oběd, naše snahy u místních počítačů, distribuce a sběr dotazníků, cesta autobusem z města domů a nakonec večeře v menze.

Mezitím velmi příjemná povídání s místními studenty, lektory a s našimi starostlivými a ochotnými organizátorkami a pak nakonec, jako bonbónek třeba koncert…

Vše je velmi příjemné, zajímavé, bezvadně zorganizované (budeme mít co dělat, abychom mohly odvádět rovnou měrou…! ) ; ale protože téměř nepřetržité, tak také poměrně unavující !!

např. středa, čtvrtek,  17. + 18. 4. 2013

Ve středu dopoledne oficielní přijetí na UCV, řešení organizačních otázek vč. vyúčtování , práce u počítačů, příprava dotazníků, / zároveň naše dvě květinky putují po školách…, ale to již víte../ oběd a poté se dělíme po dvojicích na přednášky „U3V ŽU“.

Shlédla jsem v rámci KKČ2 (Kulturologia) velmi zajímavý film 1a1/2hod., který nám presentoval tvůrce filmu Mgr. Peter Ničík. (studenti si mohli na počátku „přednášky“ vybrat buď samostatnou písemnou tvorbu pod působením hudby, rozpravu o přečtené zajímavé knize, nebo film…, samozřejmě, obdobně jako žáčci na základní škole, zvolili film – ALE,.. byla to dobrá volba !!

12 kapitol povídání a diskuze o společnosti, politice, církvi,…., o věcech skrytých, o paměti, nesvobodě,… apod.

To vše při několikerém setkávání se s osobnostmi vyjímečně zajímavými, které díky svému lidskému i profesnímu kreditu dokázali ve svém postavení nejrůznější zajímavé věci. Tito lidé byli opravdu schopni své názory natolik poutavě zformulovat, že dokázali svým příkladem ovlivnit i své okolí. (byli mezi nimi lékaři, novináři, právníci, kněží, psychiatři, cestovatelé, zástupci různých nadací,…atd., atd) ze Slovenska, Čech a Moravy, Švýcarska, Německa a možná dalších zemí.., to vše pod zastřešením Nadácie POLIS.

Ve čtvrtek dopoledne velmi zajímavá přednáška  (Aloe vera - o které již zde byla řeč..), ale také naše velké snažení o získání info o dosažitelném programu na úpravu foto (to abychom nasytily Vaši nedočkavost po obrázcích a přitom Vám nezkolabovaly Vaše počítače…) a Psychologie 3 (skúšky 3.ročníku ) - zajímavou formou společné presentace a diskuze, kterou mohou realizovat díky daleko menšímu počtu posluchačů v „ročníku“ ( cca 15, v jiných programech až 20 osob! )

Domů jsem se vrátila zcela uondaná, ale po cestě na večeři, převléknutí se, cestě opět do města autobusem, jsme byly účastny krásného koncertu XXIII. Stredoeuropského festivalu s naprosto famózními mladými světovými sólisty (Belgická harfistka Annelen Lenaerts, a mě osobně nejvíce přímo uhranul violoncellista Narek Hakhnazaryan – Armén, který byť nejmladším účastníkem již koncertoval v nejvýznačnějších světových koncertních sálech po boku renomovaných orchestrů a dirigentů, … myslím, že o něm (ale hlavně v jeho interpretaci !), ještě mnoho uslyšíme. V jeho provedení jsme vyslechli Koncert pro violoncelo a orchestr h moll A. Dvořáka a v přídavcích zajímavou, temperamentní skladbu itala Giovaniho Sollima-Lamentatio. Během koncertu jsem zcela pookřála, nabrala sílu a odcházela jsem nadšená, vzpružená a vím, že nejen já !!

… a vše korunoval úžasný sobotní výlet Bílým potokem z Těrchové (20.4.), na kterém nám navzdory špatným předpovědem počasí nejen nepršelo, ale dokonce prosvítalo a svítilo sluníčko a všechny jsme se vrátily sice uškobrtané, ale bez jakéhokoliv zranění a šťastné!!

A dnes (v neděli) nejprve procházka lázeňskou částí Rajeckých Teplic a odpoledne relaxace v bazénech lázeňského domu Aphrodité a to opět za slunného počasí…, patrně jsme hodné holky !

…o tom podrobněji napíše jiná z květinek, to jen info z přetlaku pozitivních emocí….Pro příští týden budeme zcela občerstveny a schopny zdárně pokračovat v zajímavém, a nabitém programu, ve vstřícném prostředí.                                                                                                                                                                                                                                  Chrpa

                                                                                                                                                                       

Zpět