Blog

Pozdrav z Prahy

23.02.2014 20:55

Milá Majo, děkujeme za pozdrav, také my vás zdravíme a také ze slunečné Prahy a těšíme se na vás. Za všechny květinky Eva Slunečnice


Příprava pobytu přátel ze Žiliny

17.02.2014 21:00

Milí studenti ze Žiliny, u nás průběžně probíhají schůzky, na kterých se připravujeme na váš třítydenní pobyt v Praze. Každá má mnoho nápadů a námětů, aby se vám u nás líbilo. Budeme doufat, že i počasí bude pěkné jako je nyní. Za všechny květinky i nekvětinky vás zdraví Eva Slunečnice

Třítydenní pobyt žilinských bylinek v Praze

28.10.2013 18:38

Během uplynulých 21 dnů jsme spolu strávily mnoho času. Vyslechly jsme jejich velice poutavé výborně připravené prezentace. Dozvěděly jsme se mnoho zajímavých informací o organizaci studia na žilinské U3V, porovnávaly jsme rozdíly, které mezi našimi školami existují. Děvčata nás naučila plést proutěné košíčky, poučná byla prezentace na téma "Historie města Žiliny". Zajímavá byla přednáška o Vzdělávacích aktivitách z oblasti práce s PC v seniorském věku. Další prezentace se týkala účasti jedné studentky na slavnostech tance ve Francii. Velice poučná byla prezentace, v které jsme se dozvěděly o připravovaném zákonu na Slovensku, kde od r. 2014 bude uzákoněna povinnost nošení reflexních doplňků tak, aby byl člověk viditelný. To je jen stručný výčet toho, co nám žilinská děvčata prezentovala. Mnoho dalších námětů jsme probíraly celé tři týdny.

My jsme se snažily děvčatům co nejvíc ukázat z naší krásné Prahy, měly jsme pro ně připravené procházky, kde jsme jim dělaly průvodce. Z těchto
procházek a naučných vycházek děvčata vypracovala námět pro "Cestičky pro babičky s vnoučaty". Provedly jsme je Židovským městem, byly jsme na Pražském hradě, na Výšehradě, další procházka byla po Malé Straně přes Valdštejnsku zahradu a Kampu. Nezapomněly jsme jim ukázat Staroměstskou radnici včetně vyhlídky z věže a také Karolínum. Navštívily jsme velice zajímavou Expozici České národní banky "Lidé a peníze".

Klubu posluchačů U3V FF UK se studentky účastnily zasedání výboru Klubu a redakční rady časopisu BLOG KLUB. Vyslechly si vyprávění Pavlíny
Filipovské, a přednášku o Etiketě. Měly možnost pobesedovat s manželkou a dcerou spisovatele Františka Nepila, které na něj s láskou vzpomínaly.
 Pan Karel Tejkal nám předvedl poutavé rozhlasové nahrávky. Další setkání a popovídání bylo s redaktorkou Revue 50+ V. Cibulovou. V tomto časopise byl otištěn obsáhlý článek o našem pobytu v Žilině. Jedno odpoledne bylo vyhrazeno návštěvě atelieru Emmy Srncové, která s námi velice neformálně hovořila, a předvedla nám své krásné obrázky, které nám vlastnoručně podepsala.

Přínosné byly exkurze do Českého rozhlasu a do České televize. Jak se dělá dobrovolnictví MČ Praha 8.

O víkendech se uskutečnil výlet do Kutné Hory a na hrad Křivoklát, kde probíhalo Křivoklání. Krásná byla procházka a návštěva Trójského zámku a Botanické zahrady. V Obecním domě jsme shlédly výstavu modelů módní návrhářky Blanky Matragi.

Také jsme nezapomněly na kulturu. Byly jsme v Národním divadle na opeře a činohře a v divadle Kolowrat.

Děvčata se každý pátek účastnila podle svého výběru a zájmů přednášek U3V na FF UK. Při těchto pátečních pobytech na FF UK prováděly formou dotazníků průzkum o povědomí studentů o dobrovolnictví, o jejich zájmu o tuto činnost a náměty na další možnosti dobrovolnictví.

Koncem třetího týdne pobytu se uskutečnilo slavnostní setkání na CDV, kde byl zhodnocen celý projekt a pobyt a děvčatům byla předána osvědčení o účasti na dobrovolnickém pobytu na FF UK.

Na mnohá témata nebyl čas, zjistily jsme, že ty tři týdny jsou vlastně moc krátká doba na to, abychom si sdělily naše dojmy a probraly všechny naše otázky. Také Praha má tolik zajímavých míst a zákoutí, která jsme jim nestihly ukázat.

Pobyt žilinských studentek byl pro nás velkým přínosem a obohacením. Máme mnoho společného, ale také mnoho rozdílného, z čehož lze čerpat  poučení  a náměty na vylepšení naší práce.



Příjezd a uvítání bylinek ze Žiliny

08.10.2013 20:17

Včera jsme se v hojném počtu sešly na Praze hl. n., kde jsme vřele uvítaly žilinské bylinky a doprovodily je do jejich dočasného bydliště v hotelu na Střížkově, kde jim byly předány instrukce, rady a další nezbytné materiály. Přejeme jim příjemný pobyt v Praze.

Dnes žilinské studentky přivítala vedoucí Centra dalšího vzdělávání Ing. Ilona Kellerová, garant U3V a vedoucí Psychologické poradny pro seniory PhDr. Eva Drlíková, CSc., za agendu U3V Mgr. Jitka Neumannová a členky Klubu posluchačů U3V. Po oficiálním přivítání a vzájemném seznámení se rozproudila bohatá rozprava. Až do pozdního odpoledne jsme si měly co povídat.



 

 

Schůzka květinek před příjezdem kolegyň ze Žiliny

30.09.2013 19:05

Dnes proběhla poslední z mnoha schůzkek věnovaných přípravě programu pro pobyt našich kolegyň z U3V Žilina. Každá z nás obdržela vytištěný program, který jsme si prošly, abychom doladily poslední detaily.  Příští pondělí se sejdeme na na hl. n. Praha, kde na 5. nástupišti přivítáme květinky ze Žiliny.

Slunečnice

14.5.2013 Schůzka GAIN

14.05.2013 13:46

Paní doktorka Drlíková nás šest studentek přivítala, poděkovala nám za skvělou práci a reprezentaci naší UK v Žilině a obdarovala nás gerberou. Setkání, kterého se zúčastnily pracovnice U3V a další studentky bylo pracovní, celé čtyři hodiny jsme probíraly zkušenosti, postřehy a zážitky z našeho pobytu. Dostaly jsme za úkol napsat článek do našeho webu příští schůzka se uskuteční 28.5.2013 v 10.00 hod. v Jindřišské ul.

Slunečnice

Neděle 5.5.2013 Cesta domů

05.05.2013 19:13

Dnes nás čekal návrat do Prahy. Někdo si zapakoval kufry již včera, jsou však některé, které pakovaly v noci, některé dokonce až ráno. Zavazadel nám přibylo a zavazadla ztěžkla - hlavně různé studijní materiály od žilinských a bratislavských kolegyň a také slovenské sýry. Ráno snídaně, řízek na cestu a šupito na vlak. Opět máme zdatné pomocníky se zavazadly - pí Janka, její manžel a syn. Ve vlaku jsme zabraly dvě kupé, kde byla víc zavazadel než nás studentek. Cestou nám na určeném místě u závor mávala studentka Hanka, pak naše fotografky fotily z vlaku krásnou slovenskou krajinu a než jsme se nadály, tak jsme byly v Praze. Na nástupišti nás čekalo mnoho našich příbuzných a naše mentorka pí doktorka Drlíková. Uvítání bylo sklvělé a pak jsme se srdečně rozloučili a odjely do svých domovů ke svým drahým, kde nás čeká mmoho vyprávění.

Slunečnice

Sobota 4.5.2013

04.05.2013 19:12

Dnešní den byl den volna, zklidnění, rozjímání a balení. Každá jsme ho využila po svém. Naše vedoucí Pampeliška dávala do pořádku účetnictví a jiné organizační záležitosti. Já jsem celý den odpočívala a spala - nebylo mi moc dobře (po příjezdu do Prahy jsem onemocněla). Ostatní květinky se rozhodly, že takto získaný čas využijí k procházce po Žilině, hlavně do míst, kde jsme nebyly. Jelikož jsme s nimi nebyla, tak nevím, kde všude byly, ale nachodily cca 10 km, vrátily se nadšené a spokojené.

Slunečnice  

Pátek 3.5.2013

03.05.2013 19:56

Co nezaznělo při závěrečném hodnocení našeho dobrovolnického pobytu:

Nebyli jsme zde my a vy, ale bylo to naše společné dílo. Nabídli jste nám všechno, co jste měli k dispozici a přidali srdce na dlani. Upřímně vám všem děkujeme.

Květinky

 

Pátek 3.5.2013 Rozloučení

03.05.2013 19:05

Jelikož se naplnil čas naší mise a odjezdu ze Žiliny, byl dnešní den dnem shrnutí a hodnocení našeho pobytu, přínosu tohoto setkání pro obě strany a všech lidí, kteří se tohoto projektu zúčastnili.  Nejprve jsme se setkaly s redakční radou Schody, kde jsme přečetly naše příspěvky do příštího vydání tohoto časopisu. Potom se s námi rozloučila riaditeľka ÚCV Ing. Lucia Hrebeňárová, PhD. a nakonec se s námi rozloučily naše milé koordinátorky Ing. Janka Sňahničanová a Ing. Zuzka Šimková, která nám předala:

Potvrdenie o účasti na výmennom pobyte dobrovolníkov projektu GAIN (aGAin connected by volunteerlNg) podporeného Programom celoživotného vzdelávania podprogramom GRUNDTVIG.

Všichni zúčastnění zhodnotili velice kladně náš pobyt, naši připravenost, loajalitu k vysílací organizaci, flexibilitu atd. Moc mě mrzelo, že nemáme diktafon či jiné nahrávací zařízení, abychom zaznamenaly co krásných upřímných slov zaznělo od všech žilinských přátel. Za nás poděkovala naše vedoucí Pampeliška. Velice ocenila přístup a připravenost žilinské strany projektu, jejich laskavost, vstřícnost atd. Máme z čeho vycházet při sestavování programu pro naše žilinské přátele. Dnešní večer jsme opět navštívily divadlo v Žilině, kde vystupoval Folklorný súbor Rozsutec, který má v repertoaru známé i méně známé melodie a písně z regionu Terchovej ale i celého Slovenska. Jako host vystoupil soubor Technik z Bratislavy. Bylo to nádherné završení tohoto dne i celého našeho pobytu v Žilině. Vystoupení se nám velice líbilo, úžasná byla atmosféra v sále, vystupující zde měli mnoho známých, příbuzných a bývalých členů souboru, takže ohlas byl ohromný, poslední písně zpívalo celé divadlo.

Slunečnice