Třítydenní pobyt žilinských bylinek v Praze

28.10.2013 18:38

Během uplynulých 21 dnů jsme spolu strávily mnoho času. Vyslechly jsme jejich velice poutavé výborně připravené prezentace. Dozvěděly jsme se mnoho zajímavých informací o organizaci studia na žilinské U3V, porovnávaly jsme rozdíly, které mezi našimi školami existují. Děvčata nás naučila plést proutěné košíčky, poučná byla prezentace na téma "Historie města Žiliny". Zajímavá byla přednáška o Vzdělávacích aktivitách z oblasti práce s PC v seniorském věku. Další prezentace se týkala účasti jedné studentky na slavnostech tance ve Francii. Velice poučná byla prezentace, v které jsme se dozvěděly o připravovaném zákonu na Slovensku, kde od r. 2014 bude uzákoněna povinnost nošení reflexních doplňků tak, aby byl člověk viditelný. To je jen stručný výčet toho, co nám žilinská děvčata prezentovala. Mnoho dalších námětů jsme probíraly celé tři týdny.

My jsme se snažily děvčatům co nejvíc ukázat z naší krásné Prahy, měly jsme pro ně připravené procházky, kde jsme jim dělaly průvodce. Z těchto
procházek a naučných vycházek děvčata vypracovala námět pro "Cestičky pro babičky s vnoučaty". Provedly jsme je Židovským městem, byly jsme na Pražském hradě, na Výšehradě, další procházka byla po Malé Straně přes Valdštejnsku zahradu a Kampu. Nezapomněly jsme jim ukázat Staroměstskou radnici včetně vyhlídky z věže a také Karolínum. Navštívily jsme velice zajímavou Expozici České národní banky "Lidé a peníze".

Klubu posluchačů U3V FF UK se studentky účastnily zasedání výboru Klubu a redakční rady časopisu BLOG KLUB. Vyslechly si vyprávění Pavlíny
Filipovské, a přednášku o Etiketě. Měly možnost pobesedovat s manželkou a dcerou spisovatele Františka Nepila, které na něj s láskou vzpomínaly.
 Pan Karel Tejkal nám předvedl poutavé rozhlasové nahrávky. Další setkání a popovídání bylo s redaktorkou Revue 50+ V. Cibulovou. V tomto časopise byl otištěn obsáhlý článek o našem pobytu v Žilině. Jedno odpoledne bylo vyhrazeno návštěvě atelieru Emmy Srncové, která s námi velice neformálně hovořila, a předvedla nám své krásné obrázky, které nám vlastnoručně podepsala.

Přínosné byly exkurze do Českého rozhlasu a do České televize. Jak se dělá dobrovolnictví MČ Praha 8.

O víkendech se uskutečnil výlet do Kutné Hory a na hrad Křivoklát, kde probíhalo Křivoklání. Krásná byla procházka a návštěva Trójského zámku a Botanické zahrady. V Obecním domě jsme shlédly výstavu modelů módní návrhářky Blanky Matragi.

Také jsme nezapomněly na kulturu. Byly jsme v Národním divadle na opeře a činohře a v divadle Kolowrat.

Děvčata se každý pátek účastnila podle svého výběru a zájmů přednášek U3V na FF UK. Při těchto pátečních pobytech na FF UK prováděly formou dotazníků průzkum o povědomí studentů o dobrovolnictví, o jejich zájmu o tuto činnost a náměty na další možnosti dobrovolnictví.

Koncem třetího týdne pobytu se uskutečnilo slavnostní setkání na CDV, kde byl zhodnocen celý projekt a pobyt a děvčatům byla předána osvědčení o účasti na dobrovolnickém pobytu na FF UK.

Na mnohá témata nebyl čas, zjistily jsme, že ty tři týdny jsou vlastně moc krátká doba na to, abychom si sdělily naše dojmy a probraly všechny naše otázky. Také Praha má tolik zajímavých míst a zákoutí, která jsme jim nestihly ukázat.

Pobyt žilinských studentek byl pro nás velkým přínosem a obohacením. Máme mnoho společného, ale také mnoho rozdílného, z čehož lze čerpat  poučení  a náměty na vylepšení naší práce.



Zpět