Blog

Sobota 20.4.2013 - celodenní výlet do Malé Fatry

20.04.2013 19:02

Dnes nás čekal první odpočinkový den, kdy jsme odjely do Malé Fatry, kde nás v Jánošíkově kolibě čekal průvodce, se kterým jsme se vydaly do Dolných děr. Byl mladý hezký chlapec, který se nám vzorně věnoval a dbal na naši bezpečnost. Procházka byla nádherná, protože i počasí se umoudřilo, cesta vedla mezi skalami podél Bílého potoka, sem tam se již ukázaly první květinky. Cesta byla mokrá, někde ještě ležel sníh a scenéria byla úžasná. Po výletě jsme se vrátily na kolibu, kde jsme si daly co? samozřejmě brynzové halušky. Byly výborné. Odpoledne jsem strávily v Terchovej, rodišti zbojníka Juraje Jánošíka, kterému je věnováno místní muzeum. V muzeu jsme viděly film o Jánošíkovi, o prostředí z jakého pocházel, o politické situaci v té době a mnoho exponátů tuto dobu připomínající.  Před muzeem byla v r. 1988 instalována Jánošíkova socha k 300. výročí jeho narození. Další památkou je kostel Sv. Cyrila a Metoda postavený v letech 1942-1949, když už farnosti nepostačoval původní kostel sv. Martina. V kostele je trvale umístěný dřevěný pohyblivý betlém.

Slunečnice

Pozdrav do Žiliny

19.04.2013 22:51

S potěšením si čtu vaše zprávy a jsem moc ráda, že si pobyt užíváte a daří se vám co nejlépe předvést svoje prezentace. I příprava a péče našich slovenských partnerů je zřejmě skvělá a dobře zabezpečená. V návaznosti na slovenský časopis "Schody" se také připomínám, a chtěla bych vás požádat, abyste si zatím v hlavě připravovaly také článek do našeho internetového časopisu BLOGKLUB o svých zážitcích v Žilině. Ráda bych ho vydala na přelomu května a června. Předem děkuji.

Možná jste si ani neuvědomily, ale už jste absolvovaly celý pracovní týden a tak vám i do dalších dnů přeji hodně úspěchů a radosti z vaší práce. 

Srdečně zdraví Karafiát

Pátek 19.4.2013

19.04.2013 21:36

Ráno hned po snídani jsme spěchaly na setkání s redakční radou časopisu Schody - je to jediný seniorský časopis na Slovensku. Šéfredaktorka studentka U3V Mária Žideková nás seznámila s historií časopisu, redakční radu tvoří dva profesoři a tři studenti U3V, časopis vychází 2x ročně. Časopis Schody má přílohu Kroky. Do obou tiskovin posílají příspěvky studenti U3V. Informovala nás o spolupráci s Jednotou důchodců Slovenska a obdobnými organizacemi jak na Slovensku tak také v Čechách a na Moravě, o různých velmi zajímavých akcích, které společně pořádají. Paní inženýrka Janka Sňahničanová nás požádala, aby také každá z nás přispěla článkem do příštího vydání časopisu Schody. Další náš příspěvek týkající se našich prezentací bude vydán ve Sborníku vybraných prací studentů. Pan Štefan Zvarík, člen redakční rady a vynikající fotograf a básník, nám promítl některé své úspěšné a oceněné fotografie a zarecitoval své básně. Jak fotografie tak i básně se nám moc líbily. Odpoledne jsme se zúčastnily přednášky U3V Mimosúdné riešenie sporov, kde jsme studenty požádaly o vyplnění našeho dotazníku. Jelikož je stále krásné počasí, teplo a sluníčko, vydaly jsme se po skončení přednášky do města, ochutnaly zdejší zmrzlinu, pokochaly se krásou historických domů, které jsme fotily ze všech stran a po dobře vykonané práci se vrátily na internát.

Slunečnice

 

Čtvrtek 18.4.2013 Prezentace Aloe Vera na UCV

18.04.2013 16:15

Tento den měla Fialka svoji druhou prezentaci v základní škole a poslední třetí prezentace pro školáky ji čeká v úterý 23.4. - potom souhrnně napíšeme její dojmy, které jsou zatím veskrze kladné. Dnes měla prezentaci Aloe "Cestování starších v náročných podmínkách". Aloe byla skvělá. Učebna byla zaplněna, posluchači byli výborní a během přednášky diskutovali a opět byli moc milí a přátelští. Seznámily jsme se s mnoha studenty, všichni s námi chtějí diskutovat, mají mnoho dotazů a chtěli by se s námi ještě sejít. Většina z nich má v Praze, nebo alespoň v Čechách, příbuzné nebo známé, někteří jsou Češi, kteří se do Žiliny z různých důvodů přistěhovali. Odpoledne jsme se zúčastnily závěrečných zkoušek z Psychologie zdejších studentů U3V. Většina měla práce na téma "Domácí násilí". Práce byly velmi zajímavé a na vysoké úrovni. Všichni tito studenti uspěli a budou slavnostně promováni.

Od pondělka jsme v jednom kole, od rána do večera máme dosti plný program, fotografií již máme mnoho, jen najít čas je umístit na blog. Zatím dávám na blog svoje fotografie, ale já jsem amatér a hlavně začátečník, takže mnohdy zapomenu fotoi. Naštěstí máme mezi sesou zdatné a zkušené fotografky, takže časem budou krásnější fota. Počasí nám zatím přeje. Když jsme v pondělí přijely do Žiliny květly jen kočičky, nyní začínají stromy pučet.

Slunečnice

 

Pozdrav

18.04.2013 15:34

Milé dámy,

moc vás zdravím a jsem docela zvědavá, jak pokračujete a co máte už za sebou z předloženého programu. Tak jak jsem se dívala, je váš program velmi zajímavý, což bude potom pro nás oříšek, se adekvátně vyrovnat. Nasávejte tedy každý detail, abyste nás inspirovaly na podzimní setkání.

Jinak vám přeji krásné slunečné dny, tady je momentálně léto tj. 25 st. Na příští týden hlásí asi 12 st. a déšť, ale co bychom chtěli, je duben.

Mějte se všechny moc hezky

Zdraví Karafiát

Pozdrav z Prahy

18.04.2013 10:30

Zdravím všechny,

jsem ráda, že se Vám všem vede dobře, že si to v Žilině užíváte a že jsou tam na Vás hodní:)  Příspěvky pečlivě pročítám a často blog kontroluji, abych měla přehled. Jste všechny moc odvážné a skvělé! Těším se na fotky a až budete vyprávět své zážitky. Užívejte krásného počasí a mějte se fajn.

Jitka

Středa 17.4.2013 - Ústav celoživotného vzdielavanie - UCV

17.04.2013 21:17

Většina z nás celý tento den strávila v UCV, kde se postupně seznamujeme se zdejšími studentkami U3V. Nejdříve nás přivítala ředitelka  UCV Ing. Lucia Hrebeňárová PhD.,  která je v současné době na mateřské dovolené a udělala si na nás čas a přišla i se svojí měsíční holčičku Katarinkou. Velice ocenila naši práci, odvahu a iniciativu. Další dvě naše děvčata odjela předvést své prezentace, Fialka do 9. třídy základní školy "Procházky Prahou" a Konvalinka do Klubu důchodců do Tepličky nad Váhom "Zdravý životní styl".  Obě se vrátily nadšené, přednášky měly úspěch, sklidily potlesk a dostaly krásné kytice. My ostatní jsme se seznámily se studenty a studentkami U3V Žilina, se systémem studia a tématy jejich přednášek. Na toto téma se rozvinula čilá diskuse.

Slunečnice

Úterý 16.4.2013

16.04.2013 21:01

Dnes byl pro nás další důležitý den. Na rektorátu ŽU Velký Diel nás přijal prvý prorektor a prorektor pre vzdelávanie doc. Ing. Milan Trunkvalter, PhD. Nejprve nám řekl o historii ŽU, o její struktuře a další velmi zajímavé informace a po neformální besedě se s námi vyfotografoval a poděkoval nám za naši činnost. Potom jsme společně s naší průvodkyní, studentkou U3V ŽU odjely do Krajské knihovny v Žilině, kde Pampeliška, jako prvni z nás, převedla svoji prezentaci Důležitost pohybu a Nordic Walking. Její přednáška byla velice zajímavá a názorná. Přednáškový sál byl plný, diváky téma zaujalo, byly mnohé dotazy a potlesk. Všechny máme velkou radost, že naše vynaložené úsilí přináší své plody.

Slunečnice

Rozloučení

16.04.2013 12:46

Milé květinky,

tak sedím doma a léčím si zub. Moc mě mrzí, že s vámi nemohu být. Přeji vám, aby se vše povedlo a abyste si to hezky užili. Až se vrátíte, jistě budete o všem vyprávět. Budu se těšit.

                                                                                                    Divizna

Pondělí 15.4.2013 - Cesta z Prahy do Žiliny

15.04.2013 22:09

Dnes nastal ten slavný den a nás šest statečných vyjelo za 21-denním dobrodružstvím. Naši příbuzní nás v Praze posadili do vlaku a naši žilinští partneři si nás v Žilině z vlaku vyzvedli. Autem nás dovezli až na koleje, což byl vzhledem k našim zavazadlům výborný nápad. Každá z nám měla tak velké zavazadlo, nebo dokonce více zavazadel, že jsme se ani nevešly do rezervovaného kupé. Naštěstí nebyl vlak zcela obsazen, tak jsme se rozložily do dvou kupé a chodily se vzájemně navštěvovat. Náš vagón naštěstí v Žilině končil, takže jsme měly dost času na jeho opuštění. Celý den proběhl v naprosté pohodě, jsme ubytované, najedené a unavené a máme instrukce na zítřejší den.

Slunečnice