Blog

Čtvrtek 2. 5. 2013

02.05.2013 19:22

Dnes měla svoji prezentaci naše poslední květinka Chrpa modrá - Sborová činnost. Prezentaci měla skvěle, pečlivě a profesionálně připravenou, dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o sbormistrovi Kuhnovi, o jeho dětském sboru, o pražských stavbách spojených se sborovou činností. Na závěr uvedla první nahrávku Otvírání studánek Bohuslava Martinů. Její prezentace měla velkou odezvu a rozvinula se diskuse o hudbě a zpěvu. Viz pochvalné na Slovenském blogu.

Odpoledne jsme se studentkou U3V ŽU pí Evou Kmeťovou navštívily Budatínský zámek, který je historickou a architektonickou památkou Žiliny. V minulosti patřil mezi vodní hrady, chráněné tokem řek a vodními příkopy. Původně vznikl jako strážní hrad ve druhé polovině 13. století., na strategicky významném místě. Stojí při brodu na soutoku řeky Váhu a Kysuca, kde byla celnice a vybíralo se zde clo. Zámek obklopuje zámecký park s mnoha starými cennými stromy. Z důvodu rekonstrukce zámku je v prostorách administrativní budovy dočasně umístěna stálá expozice drotárstva. Od pí průvodkyně a odbornice na drotárstvo jsme se dozvěděly historii tohoto velmi zajímavého řemesla a viděly jsme mnoho ukázek výrobků původních i jak se toto řemeslo během let změnilo na umění.

Slunečnice

 

 

 

 

.

 

Pozdrav z Prahy

01.05.2013 21:42

Moc vás zdravím, mé kolegyně, a těší mne, že si užíváte pobyt plnými doušky společně se slovenskými seniory. Nám zítra začínají velmi rušné dny, kdy vypukne odevzdávání přihlášek na příští akademický rok. I když je dost počítačově zdatných lidí a budou posílat přihlášky e-mailem, mnozí ji pro sichr přinesou ještě osobně, takže zmatků, si myslím, že nastane dost. My jsme však na krizové situace vybavené, takže je zvládneme, protože nám nic jiného nezbývá.  Vám však už zbývají jen čtyři dny do ukončení mise a tak bych si dovolila vám vyslovit díky a obdiv za zvládnutí vašich prezentací a reprezantaci U3V FF UK.

Zdraví Karafiát

Středa 1.5.2013 - Výlet na Strečno

01.05.2013 17:56

Krátce po 8. hodině jsme dorazily vlakem do stanice Strečno. Průvodkyně jsme měly dvě studentky U3V ŽU - Hanku a Bibi. Počasí nevypadalo moc dobře, byla mlha a docela zima. Vyšláply jsme kopec na zříceninu a stihly první skupinu prohlídky hradu. Prováděla nás služebná paní Žofie, byla moc milá, ukázala nám celý hrad včetně služebnictva a i paní Žofii. Prohlídka hradu byla velmi vyvedená, cestou jsme viděly různé scénky, hru na hudební nástroj, zpěv, malé divadelní představení a sokolníky, dole na nádvoří vojáci stříleli z děla.  Po prohlídce hradu nám Hanka uspořádala malý piknik. Jelikož se během dopoledne oteplilo a ukázalo se i sluníčko, rozhodly jsme se, že se po obědě projedeme na pltích po řece Váhu. Při obědě jsme diskutovaly o U3V, sdělovaly si své zkušenosti. Projížďka trvala hodinu, pltiari byli šikovní, ani jednou jsme se nepřevátili a dozvěděly jsme se od nich mnoho zajímavých informací o okolí a o historii. Den to byl vskutku vydařený a příjemný.

Slunečnice

Úterý 30.4.2013 - výlet do Starej Bystrice

30.04.2013 08:43

Dnes jsme podnikly celodenní výlet do Starej Bystrice, kde nás provázela studentka U3V ŽU pí Mária Chomisteková. Cesta autobusem trvala hodinu a vedla krásnou krajinou. Kysucká obec Stará Bystrica, jejíž počátky sahají do 15. stol. je malebná, utěšená, krásně upravená a zvelebená. Její největší atrakcí je Slovenský orloj, což je největší dřevená socha na Slovensku, představující sedící Madonu, Sedmibolestnou Pannu Máriu, patronku Slovenska od akad. sochaře Lovišku. Na výklencích orloje je šest bronzových plastik - kníže Pribina, král Svatopluk, Anton Bernolák, Ludovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka. Sedm soch slovenských apoštolů vytesal z topolového dřeva lidový řezbář Peter Kuník z Tvrdošína. Jsou to Cyril, Metod, Andrej-Svorad, Beňadík, Gorazd, Bystrík a Vojtěch. Je to jediný a první orloj na Slovensku, astrolab zhotovila pražská firma SPEL. Tento orloj jako jediný na světě ukazuje pravý slunečný čas a další astronomické údaje. Ve věžičce orloje jsou dva zvony. Zvon sv. Juraj s nápisem Slovenský orloj Stará Bystrica R. P. 2009 odbíjí čas, druhý zvon Riečnická Madona s nápisem Na pamiatku zatopených obcí Riečnica a Harvelka vytváří zvukovou kulisu během promenády apoštolů. Tento zvon má vyobrazený emblém Panny Márie z obrazu na hlavnom oltári riečnického kostola, ktorý sa jediný zachoval pred zatopením.
Další zajímavé objekty jsou Rínok sv. Michala Archanjela, Zbojnícka bašta,  Zbojnícky kameň, Základná škola – tzv. Dolná škola, Budova obecného úradu, Kostol sv. Michala Archanjela, Bielkov dom, Kolenov dom a Križkov dom je nejstarší budova na Rínku. Byl krásný den, krásné počasí a výlet se nám velmi líbil.

Slunečnice
       
       

 

 

 

Moje prezentace v základních školách

29.04.2013 20:57

Ráda se s vámi podělím o pár nových zkušeností. Připravovat se na prezentaci je hodně obtížné. Každá máme nějakou obavu jak to dopadne. Vzájemně se podporujeme a to je moc fajn. A přišel den "DÉ".

Tréma od rána, ale první setkání s paní ředitelkou školy je velmi milé a dodává mi hodně odvahy. Velkou oporou je naše koordinátorka ing. J.S. a také moje kolegyně Konvalinka. Začínám prezentovat pro 9. třídu ZŠ Karpatská. Děti jsou velmi ukázněné a dodaly mi tím také odvahu. Přišlo pár otázek, které zodpovídám. Dostala jsem nádhernou kytici gerber (květiny miluji), ještě se s dětmi a s paní učitelkou vyfotografuji a křest prezentace "Procházka Prahou II" mám za sebou.

Druhá prezentace byla v ZŠ Hájik (7. třída). Pan učitel nás přijal, děti připravují počítač. Ing. J.S. mě představí velmi mile dětem, vysvětlí, co je to U3V UK a jdu na to! Je zde hlučnější prostředí, děti poslouchají, přikyvují, že něco již v Praze viděly. Na konci prezentace "Procházka Prahou II" je celkem dost dotazů. Například kolik je v Praze na řece Vltavě mostů. Tak honem vzpomínám, vyjmenovávám - povedlo se. Další dotaz kde se natáčely Chobotničky? No, přece na Kampě, jak pluje klavír po Čertovce ..... Opět se děti se mnou fotografují, jeden chlapec neví, kam by se postavil nebo ukryl. Tak jsem ho chytla kolem pasu a říkám: "Pojď ke mně, vždyť takového mám také doma". Všichni se zasmějeme a je foto na světě. Atmosféra při setkání dvou generací byla prima, ještě na chodbě dostávám plno dotazů, co studuji, proč studuji a jestli děláme zkoušky atd. Ještě mě čeká jedna prezentace a tréma bude zase.

Je úterý 23.4. a připravuji se ráno na svoji 3. prezentaci "Procházka Prahou II". Dnes mě doprovází Aloe Vera ve svém osobním volnu a děkuji ji. Tak začínáme. Dnes v církevní škole Zaymusova, 8. třída. Vše je připraveno, koordinátorka ing. J.S. a paní učitelka mě představují a vysvětlují dětem, co je U3V. Začínám prezentaci, žáci soustředěně poslouchají, na konci se chlapec hlásí, že viděl orloj, Karlův most a Pražský hrad. Je to příjemné, že jsem vlastně prezentovala Královskou cestu a on po ní šel. I paní učitelka je ráda, že si oživila vzpomínky na Prahu. Vyprávím ještě o dalších pamětihodnostech, odpovídám na otázky, zájem by byl, ale hodina končí. Mám moc hezký zážitek ze setkání vlastně tří generací. Mám to za sebou, snad jsem zadaný úkol splnila. To jsou moje postřehy ze tří prezentací "Procházka Prahou II" (amatérské fotografie). Zdravím všechny z pobytu v Žilině, která má krásné panorama zasněžené Malé Fatry.

Fialka

Pondělí 29.4.2013 - Dějiny Žiliny

29.04.2013 20:40

Dnes odpoledne jsme se Chrpa a já zúčastnily předčítání a obhajoby závěrečných prací studentek U3V na téma Dějiny Žiliny. Všechna témata byla velice zajímavá a výborně zpracovaná. Jejich poslechem jsem si doplnila informace o historii Žiliny a jejím okolí.

První práce pojednávala o uherské šlechtičně ze starého sedmihradského rodu Bošňáků Žofii Bošňákovej (2.6.1609 Šurany - 28.4.1644 Strečno). Svou péčí o poddané nad rámec běžných zvyklostí tehdejší doby se zasloužila o dobrou pověst šlechty ve svém okolí. Založila útulek pro chudé, který do dnešních dnů plní své poslání. Žofie lidem rozdávala malé chleby, jimž se dodnes na její počest říká na Slovensku „bosniak“. Měla též cit pro spravedlnost, o čemž svědčí mimo jiné její dopis z 11. června 1632 Adamu Turzovi,županu Spišské stolice, napsaný kvůli vraždě nevinného člověka. Nový majitel teplického panství Jan Jakub Löwenburg nechal v roce 1689 prozkoumat zříceniny hradu Strečno. V kryptě pod poškozenou kaplí mezi ztrouchnivělými rakvemi a těly zesnulých byla objevena rakev s neporušeným Žofiiným tělem. Rakev se skleněným víkem s ostatky Žofie stála v nově vybudované kapli od roku 1729 do roku 2009, kdy ji podpálil duševně chorý mladík. V roce 1977 začal proces jejího blahořečení.

Další práce rozebírala život palatina Juraja Thurza. Byl mimořádně vzdělaný - hovořil latinsky, řecky, německy, maďarsky, slovensky a dorozuměl sa i chorvatsky - v v řečtině dokonce psal básně, vlastnil přes 800 svazků knih z oblasti mediciny, geografie, matematiky, historie, filozofie, teologie aj. Z Bytče udělal středisko humanitní vzdělanosti. Podporoval umění, školy a kostely. Na koncertech vystupovali hudebníci pozvaní z Vídně. Juraj Thurzo bol hrdinou tureckých válek. V letech 1590-1594 se osobně účastnil vícero bojů. Ve vítězné bitvě u Székesfehervári byl vážně zraněn. Mimochodem - v této bitvě zahynul budínsky paša, jeho vezír a sedm begov. Jako 31-letý se stal rádcem krále Rudolfa II. V roku 1602 sa stal hlavním velitelem preddunajských vojsk a hlavním kapitánem novozámecké pevnosti. Když v roce 1604 vypuklo první protihabsburské povstání vedené sedmihradským magnátem Štefanom Bocskayom, Thurzo zůstal věrný Rudolfovi II. Juraj Thurzo přispě i k stavebnímu rozvoji Bytčianskeho zámku. V roku 1601 italští mistři, usídlení v Bytči, vybudovali nový objekt Svadobný - Sobášný palác. Byla to speciálně postavená budova, která sloužila především ke svadobné hostinám Thurzových sedmi dcer. Současníci ho považovali za rozvážného a spravedlivého. O to víc překvapuje jeho postoj v případe Alžbety Báthoryovej, která dlouhé roky neslýchaným způsobem ničila životy děvčat a  mladých žen. A právě zásluhou Thurzu ušla spravedlivému trestu.


Sobášný palác v Bytči byl námětem další velmi zdařilé práce. Jelikož jsme tento objekt již navštívily, byla pro nás tato práce o to zajímavější a vlastně doplňovala předchozí pojednání.

Tato práce pojednávala o Lietavskom hradě, o jeho historii, o jeho majitelích. Byl to druhý největší na Slovensku a jeho rozvaliny jsou dokonce největší na Slovensku, ve středověku byl považován za nedobytný. Jako jeden z mála hradů měl vlastní 104 m hlubokou studnu. Měl 90 místností a byl přepychově zářízen, v současné době je v havarijním stavu a je přístupný na vlastní nebezpečí.

Slunečnice

V Žilině jako doma

29.04.2013 19:46

Máme 2. týden skoro za sebou, teď už jsme v Žilině jako doma, na rozdíl od začátků, kdy nápor dojmů a zážitků byl větší, než jsme stačily vstřebat. Byla to i příležitost ověřit si v praxi naši kreativitu, o které jsme se některé na FF UK v Praze učily. Ve městě, na fakultě i v menze se vždy setkáváme s úsměvem. Je mi milé, jaká příjemná atmosféra v Žilině panuje.

Přednášku v Tepličce  o zdravém životním stylu mám za sebou. Hodně mi pomohlo, že mi zapůjčila svůj notebook Slunečnice, abych si ji mohla ještě večer přeříkat. Na prezentaci přijeli mnozí senioři na kole.  Dokonce mě napadlo, že jim o zdravém životním stylu vyprávím, ale oni ho skutečně žijí. Bylo nám nabídnuto pohoštění a dostala jsem hezky vázanou kytičku karafiátů. Na tento pobyt budeme jistě všichni vzpomínat.

Konvalinka

Pondělí 29.4.2013

29.04.2013 18:55

Po příjemné sobotě a neděli, které jsme strávily v Bratislavě a které nám umožnily poznat základní údaje o Bratislavě a Děvíně, ale také poznat, jakým způsobem je věnována a hodnocena práce dobrovolnictví  v Bratislavě, jsme se v pondělí vrátily do práce v Žilině.

Dopoledne práce v prostorách UCV v ul. 1. máje a po obědě možnost zúčastnit se tříhodinové přednášky 2. ročníku "Zdravý životní styl". Program přednášky byl "Všeobecné pravidlá prvej pomoci". Látku přednášela paní Anna Škrulová, která dlouhá léta sama jezdila se sanitkou první pomoci a měla v této oblasti velké zkušenosti. Samotná přednáška byla jak teoretická, tak i praktická, protože byly k dispozici pomůcky pro výcvik první pomoci a účastníci si mohli přímo při hodině vyzkoušet jak se provádí umělé dýchání, jak se podobná pomoc poskytuje malým dětem, jak pomoci člověku, kterému "zaskočí sousto" ap. 

Hodina byla velmi živá, přednášející dávala řadu příkladů z praxe, bylo mnoho dotazů.

Proti přednáškám na FF jsou zdejší přednášky živější, zvláště ze stran posluchačů, ale na druhé straně se někteří posluchači i při výkladu přednášejícícho baví mezi sebou způsobem, který ostatní ruší a ztěžují jim porozumění přednášky.

Aloe Vera

 

Moje milé kolegyně,

29.04.2013 17:41

 

zdravím Vás z opět šedivé Prahy (bohužel ). Doufám, že v Žilině je Vám svatý Petr příznivěji nakloněn a že jaro je již v plném proudu, a tak Vám pomáhá ve Vaší dobré náladě a aktivitě.

Snad tuto zprávu dostanete dřív, než za týden (jak to bylo u té první).  Proto jsem se některým z Vás ozývala na soukromé e-maily.

O tom, že Váš pobyt je plný zážitků, svědčí neúnavný přísun informací a fotografií, které zde na blogu pravidelně vyvěšujete. Za to vše Vám patří velký dík. Jste pilné jako včeličky. Doufám, že létat z kytky na kytku by Vás také nebavilo (jak zpíval kdysi Jelínek), ale zážitky z „létání“ po Žilině a jejím okolí se Vám na dlouho jistě vryjí do paměti.  Obdivuji Vaši výdrž i nezdolnost i když trochu ta potvora  únava vyhrává.

Děkuji Slunečnici za neustálý přísun zpráv i neúnavným fotografkám za krásné fotky květin i květinek. Pozdrav pro bodláka.

Aloe je opravdu silná osobnost – nezůstala nic dlužna obsahu své prezentace. Dokazuje, že i ve svém věku je zvyklá zdolávat náročné situace.

Jak se zdá z fotek Pampeliška v Žilině rozkvetla a děkuji za její ochranná křídla.

Fialka s úspěchem šíří informace o Praze a boduje k radosti mé i všech.

Chrpě modré držím palce, ale obavy vůbec nesdílím. Dík za její vyčerpávající informace.

 Jen se zdá, že se někde na cestě ztratila Konvalinka. Nevíte, jak se má?

Mnoho síly, energie a optimizmu do dalších dní Vám  přeje Vaše Eva Drlíková

Sobota a neděle 27. a 28.4.2013 - Bratislava

27.04.2013 08:56

Po cestě vlakem a ubytování následuje pracovní oběd s milou prezidentkou Slovenské asociace U3V PhDr. Naděždou Hrapkovou, PhD., která má velký přehled a dovede o mnohém poutavě vyprávět a dobrovolnicí U3V Katkou. Porovnáváme studium U3V na FF UK a Univerzitě Komenského v Bratislavě (to je řešeno odlišně a má své výhody i nevýhody - např. uchazeči zde musí na zařazení do některých programů čekat i dva roky). Potom diskutujeme o dobrovolnictví na Slovensku, projektu Grundtvig, i o zkušenostech s výměnou dobrovolníků v rámci tohoto projektu mezi SR a SRN. Dostáváme brožurky o UK v Bratislavě, UTV, CDV, Program UTV na akademický rok 2012/13 a zajímavý Sborník prací studentů etnologie UTV při UK. Rovněž probíráme světovou asociaci U3V, se kterou má PhDr. Hrapková, PhD. mnoho zkušeností.

Po odpolední prohlídce Bratislavského hradu, sestupujeme za silného větru do krásného Starého Města. Den končíme na nábřeží Dunaje v OC Eurovea, kde sníme fast food-ovou večeři a jdeme do hotelu spát.

V neděli dopoledne se vydáváme na hrad Devín. Tady nás Mgr. Viera Štercelová při mimořádně zajímavé a mistrně podané průvodcované procházce areálem a hradem Devín seznámí s historií a současností místa. Počasí je skvělé. Výhledy na okolí hradu i do Rakouska, na soutok Moravy a Dunaje a krásná rozkvetlá příroda umocňují celý zážitek z místa. Mgr. Šterclová je též lektorkou U3V na UK v Bratislavě a tak nám na závěr své ukázkové přednášky rozdá materiály s testem (ale ten můžem vyplnit až večer). Po krátké zastávce u památníku obětem neúspěšných pokusů o útěk do Rakouska před r. 1989, jedeme po nábřeží a přes bratislavské mosty do centra. Tam se s upřímnými díky rozloučíme s paní lektorkou. Odpoledne si vyzvedneme zavazadla deponovaná na Rektorátě UK a vracíme se vlakem do Žiliny.

Pampeliška