Blog

Pátek 26.4.2013

26.04.2013 21:01

Dnešní den jsme strávily na UCV, kde jsme pracovaly na našich dotaznících, diskutovaly se studentkami U3V, předávaly si své zkušenosti a postřehy ze studia. Odpoledne jsme se zúčastnily výuky 1. ročníka študijného programu "Právo v spoločnosti". Večer jsme s ostatními studentkami navštívily Městské divadlo v Žilině, kde bylo na programu představení Zločin a trest, ve kterém vystupovali mladí herci z Košic.

Slunečnice

Čtvrtek 25.4.2013

25.04.2013 21:59

Dnes odešly květinky, kromě mě, za doprovodu Ing. Janky Sňahničanové na radnici, kde je přijala viceprimátorka Žiliny Slavomíra Brezovská. Ocenily jsme, že si na nás udělala čas. Já jsem měla na UCV od 10.00 svoji prezentaci o Kampě. Měla jsem velikou trému, byla to má první prezentace v životě a také mé první vystoupení před větším počtem posluchačů.  Během prezentace má tréma opadla, vyprávění a obrázky Kampy se líbily, bylo mnoho dotazů a po vzájemné dohodě s posluchači jsem přidala svoji druhou prezentaci "Valdštejnskou zahradu", která nebyla v plánu a nakonec ještě obrázky "Vrtbovské zahrady" se stručným komentářem. Během prezentace se vrátily moje kolegyně z návštěvy radnice, takže jsem v nich měla oporu. Po prezentaci se rozvinula velká debata o Praze a o Čechách, Moravě a Slovensku a o dalších zajímavých tématech. Měla jsem neuvěřitelnou radost, že mám vystoupení za sebou, že jsem to zvládla a že se prezentace líbila. Opět musím konstatovat, že slovenští občané jsou velice přátelští a milí.

Slunečnice

Středa 24.4.2013

24.04.2013 21:12

Dopoledne jsme strávily v prostorách UCV, kde jsme se zabývaly správou našeho blogu a prací s našimi dotazníky. Odpoledne jsme se seznámily s další příjemnou studentkou U3U Žilina pí Chomistekovou, se kterou jsme navštívily Povážskou galérii v centru města a prohlédly si i s výkladem stálou expozici malíře, grafika, kreslíře a ilustrátora Vincenta Hložníka. Tento malíř studoval v letech 1936 - 1942 na umělecko-průmyslové škole v Praze. Vedle grafik je také autor ilustrací, hlavně knih pro děti a také autor řady československých známek.

Slunečnice

Pozdravení

24.04.2013 19:57

S potěšením si čtu vaše zprávy ze Žiliny a dalších míst, které navštěvujete. Máte za sebou poločas a už se ve vašich zprávách objevují slovenské výrazy. Na konci pobytu už budeme číst zprávy asi jen ve slovenštině. Ještě štěstí, že slovenština pro nás není cizí řečí a navíc je pro naše uši libozvučná. Při takové péči, jaké se vám dostává, se vám nakonec nebude chtít zpátky. Nicméně se těšíme na vaše vyprávění.

Srdečný pozdrav posílá Karafiát

Úterý 23.4.2013

23.04.2013 20:29

Dnes dopoledne měla Fialka svoji poslední prezentaci v deváté třídě ZŠ, kde dětem promítala obrázky a vyprávěla o krásách Prahy. My ostatní jsme plnily své úkoly. Odpoledne jsme již všechny odjely linkovým autobusem do městečka Bytča, kam nás doprovázela studentka U3V ŽU Mária Žideková. Bytčanský zámek je původně renesanční hrad nacházející se ve středu města. Tento zámek patří k nejvýznamnějším a architektonicky nejpůsobivějším feudálním sídlům na Slovensku. Ma statut národní kulturní památky. Tvoří ho vlastní renesanční, tzv. Svatební palác a další hospodářské a obytné budovy. Byly jsme na prohlídce Sobášného paláca, který sloužil pro slavnostní příležitosti a svadobné hostiny Thurzových šesti dcer.  Sobášný palác plnil jen společenské funkcie a v tomto zmyslu patří mezi ojedinělé renesanční stavby v celé Evropě. Slavnostní sál zabírá celé první poschodí paláce. Dále jsme navštívily kostel Všech svatých s krásnou výzdobou, viděly jsme synagogu a prošly si celé malé městečko, v cukrárně jsme si daly výbornou zmrzlinu a navštívily jsme dceru naší průvodkyně, která je paní učitelkou v krásné školce. Ve večerních hodinách jsme se vrátily do Žiliny.

Slunečnice

 

Pondělí 22.4.2013

22.04.2013 22:51

Nadšené sobotním výletem do Malé Fatry a nedělním pobytem v Rájeckých Teplicích jsme se dnes ráno zase vrhly do práce. Hned v 8.30 jsme měly sraz s paní Tomanovou a paní Junekovou, jsou to studentky III. ročníku U3V Dějiny města Žiliny, které nás provázely po pamětihodnostech města. Prohlídka byla velmi krásná, obě ženy ji měly dobře připravenou. Kromě podrobných výkladů, které se týkaly kostelů, domů a náměstí,  jsme se například dozvěděly, že během 2. světové války byly české korunovační klenoty ukryty v Žilině. Žilinskou radnici jsme si prohlédly jak zvenku, tak i její interiéry včetně slavnostní síně a sklepů. Viděly jsme původní Žilinskou universitu, která byla v budově bývalého gymnásia a bohužel jsme šly i okolo "nejkrásnějšího" domu Žiliny, který je v současné době ve velmi špatném stavu.

Odpoledne byla ve velkém sále university přednáška Potenciál Slovenska a našeho kraje z pohledu památek UNESCO, doplněná zpěvem a hrou na fujaru a různé píšťaly, které nám předvedl přímo jejich výrobce a zastánce pan Martin Brxa.

Aloe

Vážené a milé kolegyně,

22.04.2013 12:41

 

Mám velkou radost, že se vám zatím líbí a jste spokojené. A jsem také hrdá na vás, jak pilně pracujete. Vaše fotky i informace na blogu jsou úžasné a hlavně rychlé.   Díky Vám. Mějte dobrou  náladu a šiřte jí  po celém světě.

Drlíková

 

Přednáška "Cestování starších v náročných podmínkách".

21.04.2013 22:34

Bylo jich kolem dvaceti, překvapili nás svou bezprostředností, přátelskostí a zájmem. Po omluvě, že na rozdíl od jiných přednášek je přednáška "Cestování starších v náročných podmínkách" doprovázena pouze zastaralým technickým zařízením, se všichni zasmáli, mnozí pravili, že podobnou skříňku měli již doma a odpustili i nedostatečné zatemnění, které neumožňovalo přesné zaostření fotografií.

Zájem byl zcela nelíčený, uprostřed vyprávění mě doplňující dotazy natolik vyvedly z připraveného tématu, že jsem mluvila o mnoha původně neplánovaných cestách a zážitcích a nakonec jsem musela vynechat část předem připravených témat. Ještě dlouho po přednášce se lidé ptali, sdělovali své zkušenosti ze svých vlastních cest a vyžadovali další podrobnosti.

Aloe

Další zpráva ze Žiliny

21.04.2013 22:16

…tak nějak vůbec „nestíháme…!!“

chodíme se pravidelně stravovat po ránu do menzy, poté sraz na autobus, cesta do školy, pak přednášky našich „květinek“ a také zároveň přednášky výuky U3V Žilinské university, mezitím oběd, naše snahy u místních počítačů, distribuce a sběr dotazníků, cesta autobusem z města domů a nakonec večeře v menze.

Mezitím velmi příjemná povídání s místními studenty, lektory a s našimi starostlivými a ochotnými organizátorkami a pak nakonec, jako bonbónek třeba koncert…

Vše je velmi příjemné, zajímavé, bezvadně zorganizované (budeme mít co dělat, abychom mohly odvádět rovnou měrou…! ) ; ale protože téměř nepřetržité, tak také poměrně unavující !!

např. středa, čtvrtek,  17. + 18. 4. 2013

Ve středu dopoledne oficielní přijetí na UCV, řešení organizačních otázek vč. vyúčtování , práce u počítačů, příprava dotazníků, / zároveň naše dvě květinky putují po školách…, ale to již víte../ oběd a poté se dělíme po dvojicích na přednášky „U3V ŽU“.

Shlédla jsem v rámci KKČ2 (Kulturologia) velmi zajímavý film 1a1/2hod., který nám presentoval tvůrce filmu Mgr. Peter Ničík. (studenti si mohli na počátku „přednášky“ vybrat buď samostatnou písemnou tvorbu pod působením hudby, rozpravu o přečtené zajímavé knize, nebo film…, samozřejmě, obdobně jako žáčci na základní škole, zvolili film – ALE,.. byla to dobrá volba !!

12 kapitol povídání a diskuze o společnosti, politice, církvi,…., o věcech skrytých, o paměti, nesvobodě,… apod.

To vše při několikerém setkávání se s osobnostmi vyjímečně zajímavými, které díky svému lidskému i profesnímu kreditu dokázali ve svém postavení nejrůznější zajímavé věci. Tito lidé byli opravdu schopni své názory natolik poutavě zformulovat, že dokázali svým příkladem ovlivnit i své okolí. (byli mezi nimi lékaři, novináři, právníci, kněží, psychiatři, cestovatelé, zástupci různých nadací,…atd., atd) ze Slovenska, Čech a Moravy, Švýcarska, Německa a možná dalších zemí.., to vše pod zastřešením Nadácie POLIS.

Ve čtvrtek dopoledne velmi zajímavá přednáška  (Aloe vera - o které již zde byla řeč..), ale také naše velké snažení o získání info o dosažitelném programu na úpravu foto (to abychom nasytily Vaši nedočkavost po obrázcích a přitom Vám nezkolabovaly Vaše počítače…) a Psychologie 3 (skúšky 3.ročníku ) - zajímavou formou společné presentace a diskuze, kterou mohou realizovat díky daleko menšímu počtu posluchačů v „ročníku“ ( cca 15, v jiných programech až 20 osob! )

Domů jsem se vrátila zcela uondaná, ale po cestě na večeři, převléknutí se, cestě opět do města autobusem, jsme byly účastny krásného koncertu XXIII. Stredoeuropského festivalu s naprosto famózními mladými světovými sólisty (Belgická harfistka Annelen Lenaerts, a mě osobně nejvíce přímo uhranul violoncellista Narek Hakhnazaryan – Armén, který byť nejmladším účastníkem již koncertoval v nejvýznačnějších světových koncertních sálech po boku renomovaných orchestrů a dirigentů, … myslím, že o něm (ale hlavně v jeho interpretaci !), ještě mnoho uslyšíme. V jeho provedení jsme vyslechli Koncert pro violoncelo a orchestr h moll A. Dvořáka a v přídavcích zajímavou, temperamentní skladbu itala Giovaniho Sollima-Lamentatio. Během koncertu jsem zcela pookřála, nabrala sílu a odcházela jsem nadšená, vzpružená a vím, že nejen já !!

… a vše korunoval úžasný sobotní výlet Bílým potokem z Těrchové (20.4.), na kterém nám navzdory špatným předpovědem počasí nejen nepršelo, ale dokonce prosvítalo a svítilo sluníčko a všechny jsme se vrátily sice uškobrtané, ale bez jakéhokoliv zranění a šťastné!!

A dnes (v neděli) nejprve procházka lázeňskou částí Rajeckých Teplic a odpoledne relaxace v bazénech lázeňského domu Aphrodité a to opět za slunného počasí…, patrně jsme hodné holky !

…o tom podrobněji napíše jiná z květinek, to jen info z přetlaku pozitivních emocí….Pro příští týden budeme zcela občerstveny a schopny zdárně pokračovat v zajímavém, a nabitém programu, ve vstřícném prostředí.                                                                                                                                                                                                                                  Chrpa

                                                                                                                                                                       

Neděle 21.4.2013 - celodenní výlet do Rájeckých Teplic

21.04.2013 21:03

Po včerejším náročnějším programu v Dolných dierách dnes následoval úžasný den. Autobusem jsme odjely do Rájeckých Teplic, průvodkyní nám byla další studentka U3V, opět velmi milá, příjemná a ochotná dáma, pí Mgr. Nataša Straňanková. Ukázala nám městečko, domy, hotely, léčebny a parky, vše s podrobným a zasvěceným komentářem, dozvěděly jsme se historii Rájeckých Teplic a nakonec - zlatý hřeb celého dne - návštěva kúpelov Afrodita. Jak sám název napovídá, interiér je upravený v antickém stylu, který dodáva celému objektu netradiční atmosféru pohody a luxusu. Strávily jsme dvě navýsost příjemné hodiny v tomto krásném areálu se dvěma vnitřními a dvěma venkovními bazény s různými teplotami vody a nádhernou výzdobou. Konvalinka a já jsme odjely z Rájeckých Teplic později, neboť jsme neodolaly příjemnému posezení v krásné kavárně Afrodity, kde nám k popíjení čaje a kávy hrál klavírista na klavír. Byl to další nádherný den, kdy jsme si odpočinuly a zrelaxovaly.

Slunečnice